Apple presenteert ResearchKit

11 maart 2015 | Bron: Medisch Contact

Het nieuwe horloge verzamelt veel gezondheidsgegevens van de dragers. Deze gaan naar de iPhone van de drager, waar de HealthKit app ze verzamelt en analyseert. Het horloge heeft allemaal nieuwe gezondheidsmeters in zich, die op dit moment nog niet allemaal bekend zijn. Ook andere apps kunnen gegevens uitwisselen met de HealthKit-app, Cook lichtte gisterenavond toe dat er al 900 apps zijn waarmee dat kan.

Dat leidt allemaal tot een enorme hoeveelheid data in de HealthKit-app, en die stelt Apple dus weer beschikbaar aan de medische wetenschap met ResearchKit. Twaalf grote onderzoekscentra als Stanford en Oxford hebben hun naam al verbonden aan het nieuwe open source platform. De ResearchKit wordt volgende maand gelanceerd, maar Apple-executive Jeff Williams liet gisteren al de eerste vijf gezondheidsapps zien die met het platform zijn gebouwd.

Deze eerste apps richten zich op de ziekte van Parkinson, diabetes, cardiovasculaire ziekten, astma en borstkanker. De Parkinson-app ‘mPower’ is bijvoorbeeld gemaakt door de universiteit van Rochester en Sage Bionetworks. De app kan symptomen meten doordat de patiënt ‘aaa’ in de telefoon zegt, of doordat hij met de vinger tegen het scherm tikt. Op basis van twintig passen heen en weer lopen beoordeelt de app de balans van de patiënt. Patiënten kunnen met deze app verder makkelijker meedoen aan studies en ‘informed consent’ geven voor deelname.

Lees verder

Lees verder op: Medisch Contact