'Astma verdwijnt na maagverkleining'

14 oktober 2015 | Bron: NU Gezondheid

Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Astrid Aardenburg van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).

Van 27 patiënten met overgewicht die een operatieve maagverkleining ondergingen, mat ze de longfunctie om te bepalen of zij aan astma leden. Na de operatie mat ze de longfunctie opnieuw. Ter controle bepaalde ze ook de longfuncties bij obese mensen zonder astma voor en na de operatie en bij obese mensen met astma die geen operatie ondergingen.

De uitkomst verraste haar: "Na de operatie verdween de astma als sneeuw voor de zon. De longfunctie was veel beter dan we hadden verwacht en patiënten hadden geen astmatische klachten meer. Een operatieve maagverkleining levert mensen met ernstig overgewicht altijd al een enorme gezondheidswinst op, maar voor de groep die ook astma heeft is de winst extra groot."
 
Er is een kleine tegenvaller: de kans op allerlei complicaties na de operatie, waaronder longontsteking en longfalen, is juist groter voor mensen die een slechte longfunctie hebben. "Maar dat risico is laag. Het weegt niet op tegen de enorme gezondheidswinst. Zwaarlijvigheid kan tot allerlei ziektes lijden en zelfs tot de dood."

Ontsteking
Ernstig overgewicht en astma gaan vaak samen, zo lijkt. Een hypothese is dat buikvetweefsel een lage ontsteking in het hele lichaam opwekt die de kans op een chronische luchtwegontsteking - de definitie van astma - vergroot. Aardenburg nam weefselmonsters van de luchtwegen van obese mensen met astma voor en een jaar na de operatie en onderzocht die op ontstekingsverschijnselen.

Lees verder

Lees verder op: NU Gezondheid