Chronischevermoeidheidssyndroom krijgt mogelijk nieuwe naam

12 februari 2015 | Bron: Medisch Contact

Diagnose van de ziekte zou, zo concludeert het IOM, drie kernsymptomen moeten omvatten. Ten eerste: ingrijpend verslechterd dagelijks functioneren dat steeds gepaard gaat met intense vermoeidheid en minstens zes maanden aanhoudt. Ten tweede het feit dat fysieke, cognitieve en/of emotionele inspanningen deze symptomen steevast aanzienlijk verergeren (‘post-exertional malaise’), zonder dat slaap – en dat is het derde criterium – daarop een herstellend en ‘verfrissend’ effect heeft.

De commissie formuleert nog twee additionele symptomen waarvan er op zijn minst één aanwezig moet zijn: cognitieve achteruitgang of orthostatische intolerantie: symptomen verergeren in een staande en verbeteren in een liggende houding.

Voor de commissie is de opsomming van deze symptomen ook aanleiding om CVS van een nieuwe naam te voorzien: systemic exertion intolerance disease ofwel SEID. Die naam zou de kern van de ziekte samenvatten: het feit dat elke vorm van inspanning een negatieve invloed heeft op het leven van een patiënt en het functioneren van diens orgaansystemen.

Lees verder

Lees verder op: Medisch Contact