COPD-patiënt heeft meestal ook andere ziekte

12 maart 2015 | Bron: NU Gezondheid

COPD wordt gekenmerkt door een obstructie van de luchtwegen en bemoeilijkt de ademhaling. Maar liefst een kwart van de bevolking heeft op zijn minst een milde vorm van COPD. Er zijn een aantal oorzaken bekend. Vanfleteren vond echter ook andere invloeden.

Vanfleteren onderzocht de bijkomende problemen bij patiënten die werden doorverwezen voor longrevalidatie. In een studie onder meer dan 18.000 mensen uit 23 landen wereldwijd bleek een lager lichaamsgewicht gepaard te gaan met de aanwezigheid van COPD. "Mogelijk hebben mensen met een laag lichaamsgewicht een hoger risico op COPD", zegt Vanfleteren. "Het zou ook kunnen dat mensen met COPD juist meer gewicht verliezen, maar het verband is in ieder geval aantoonbaar."

Andere aandoeningen
Bijna alle patiënten bleken minimaal één andere aandoening te hebben. Ongeveer de helft had minstens  vier andere klachten, uiteenlopend van botontkalking en angststoornissen tot een te hoog cholesterol.

Opmerkelijk genoeg komen bepaalde aandoeningen gezamenlijk voor. "Een patiënt die naast COPD ook aderverkalking heeft zal ook een hogere bloeddruk hebben en iemand met botontkalking zal ook nierfunctieproblemen en spierzwakte hebben", aldus Vanfleteren. Uit het onderzoek kwamen vijf verschillende groepen van COPD-patiënten naar voren met ieder een eigen klachtenpatroon.

Lees verder

Lees verder op: NU Gezondheid