'Gescheiden mensen krijgen vaker hartaanval'

20 april 2015 | Bron: NU Gezondheid

Dat blijkt uit een onderzoek van Duke University onder ruim 15.000 mannen en vrouwen. daarvan zijn de resultaten verschenen in Circulation.

De onderzoekers volgden tussen 1992 en 2010 een groep van 15.827 mensen. Ongeveer een op de drie deelnemers maakte in deze periode minstens één scheiding door.

Vrouwen die een keer scheidden, bleken 24 procent meer kans op een hartaanval te hebben dan vrouwen die gedurende de hele onderzoeksperiode getrouwd waren. Vrouwen die meerdere malen scheidden, liepen zelfs 77 procent meer risico op een hartaanval.

Minder verschil bij mannen
Bij mannen bleek een scheiding een minder groot effect op hun hart te hebben. Na een scheiding liepen zij 10 procent meer risico op een hartaanval en na meerdere scheidingen 30 procent.

Als ze hertrouwden was hun risico bovendien weer op het oude niveau, terwijl bij vrouwen het risico maar een klein beetje afnam als ze eenmaal opnieuw getrouwd waren.

Chronische stress
Volgens de onderzoekers konden veranderingen in de leefstijl, zoals minder inkomen, het verhoogde risico niet verklaren. Ze denken dat het vooral met langdurige stress te maken heeft.

Verder lezen

Lees verder op: NU Gezondheid