Helft van de leidinggevenden kijkt weg bij pesten

1 juni 2015 | Bron: Google

"In onzekere tijden willen sommigen laten zien dat ze beter zijn dan anderen en dat gebeurt onder meer door collega's te pesten."

Morgen begint een publiciteitscampagne om pesten op de werkvloer bespreekbaar te maken. "Niemand praat erover. Het slachtoffer schaamt zich en wil zich niet laten kennen, de plaaggeest zegt niets en ook directies zwijgen."

Ontslag
Pesten op de werkvloer is meer dan zout doen in de koffie van een collega. Willemse: "Het kan uitschelden zijn, intimideren en isoleren. Vaak met grote gevolgen als depressies en posttraumatische stressstoornissen. Soms nemen slachtoffers ontslag en belanden in de WAO. Ook zelfmoord komt voor."

Hoeveel mensen precies op de werkvloer worden gepest is niet bekend. "Er zijn geen wetenschappelijke gegevens, maar we gaan uit van zo'n 500.000 werknemers. Van hen wordt een op de zes werknemers structureel gepest, eerst was dat een op de zeven."
 
Gedragscode
Willemse ziet dat tijdelijke krachten vaker de klos zijn dan personeel in vaste dienst. Ook leidinggevenden kunnen het mikpunt zijn. Dat de economische tegenwind het probleem erger heeft gemaakt, wil volgens Willemse niet zeggen dat de recessie de oorzaak is. "Dat is een bedrijfscultuur waarin het pesten een taboe kan zijn."

Verder lezen

 

Lees verder op: Google