'Huilen heeft positief effect op stemming'

25 augustus 2015 | Bron: NU Gezondheid

Na een huilbui verbetert de stemming van mensen die een emotioneel beladen film hebben gekeken binnen ongeveer negentig minuten.

Dit positieve effect wordt wel vooraf gegaan door een klein dip in hun gemoedstoestand.

Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Tilburg in het wetenschappelijk tijdschrift Emotion.

Tranentrekkers
De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door 60 proefpersonen in een laboratorium naar twee films te laten kijken die bekend staan als tranentrekkers. Tijdens de voorstelling moesten 28 deelnemers aan het experiment inderdaad huilen. De overige deelnemers hielden het droog.

De wetenschappers brachten de stemming van alle proefpersonen in kaart door ze vlak voor de films te vragen om hun gemoedstoestand weer te geven met een cijfer. Na afloop werd dit hen nog drie keer gevraagd: meteen na de voorstelling, na twintig minuten en negentig minuten.

Achtbaan
De gemoedstoestand van de mensen die niet huilden veranderde niet of nauwelijks door de films. De huilers gingen door een kleine emotionele achtbaan.

Vlak na hun huilbui voelden ze zich gemiddeld genomen iets minder goed dan daarvoor. Maar na twintig minuten zat hun gemoedstoestand weer op hetzelfde niveau als voor de voorstelling en na negentig minuten voelden ze zich zelfs nog beter. 

Lees verder

Lees verder op: NU Gezondheid