'Jaarlijks drieduizend nieuwe jongeren met psychische problemen'

16 september 2015 | Bron: NU Gezondheid

De eerste tekenen van die problemen, zoals depressiviteit, angst en psychose, kunnen zich al voordoen als het kind peuter of kleuter is, blijkt uit onderzoek van klinisch psychologen Van der Gaag en Van den Berg. Zij deden onderzoek in opdracht van het Fonds Psychische Gezondheid.

De twee vinden dat er onvoldoende oog is voor kinderen die soms al op jonge leeftijd geestelijk zwaar lijden. "75 procent van de psychische klachten begint voordat iemand 25 jaar oud is", zegt Van der Gaag, hoogleraar aan de VU en hoofd van het onderzoek bij Parnassia Groep in Den Haag.

Onverenigbaar
"De eerste signalen van autisme kunnen zich al voordoen op 2-jarige leeftijd, er zijn kinderen van 8 jaar met een depressie, tieners van 12 met angststoornissen en 15-jarigen met een psychose", zegt de onderzoeksleider. "Wanneer niet tijdig hulp wordt aangeboden, dan kunnen problemen uitgroeien tot zeer ernstig psychisch lijden dat een leven lang mee gaat, steeds moeilijker te behandelen is en vaak onverenigbaar blijkt met school of werk."

De twee psychologen noemen de psychische problemenbij jongeren zeer zorgelijk. "Hooguit 15 tot 20 procent van de jongeren krijgt zorg, de rest niet." Ook merkten de onderzoekers dat ouders niet wisten wat ze moesten doen met de klachten van hun kinderen.

Arbeidsongeschikt
Er zijn dit jaar in Nederland meer mensen arbeidsongeschikt door psychische klachten en gedragsstoornissen dan door lichamelijke problemen, blijkt uit cijfers die GGD Ghor-directeur Hugo Backx dinsdag bekend maakte. Het zou al om ruim 400.000 mensen gaan, voornamelijk jongeren tot 35 jaar oud. "Dat is ons arbeidspotentieel van de toekomst", zegt Backx. Dat kost ons land per jaar 11 miljard euro aan zieke werknemers. "Er is 1 procent economische groei mogelijk als er een betere gezondheid is."

Verder lezen

Lees verder op: NU Gezondheid