Kleine bedrijven zwaar belast bij verzuim

17 november 2014

Zes weken
In Duitsland moeten bedrijven zes weken doorbetalen als een werknemer ziek wordt en Belgische bedrijven zelfs maar een maand. De Nederlandse wetgeving rond doorbetalen bij ziekteverzuim is in strijd met de Europese regelgeving. Dat is de conclusie van Mark Diebels, arbeidsadvocaat en onderzoeker aan de Universiteit van Tilburg. Hij doet onderzoek naar re-integratie van zieke werknemers.


Evenwichtig
Volgens Europese regelgeving mag elk land zijn eigen arbeidsmarktbeleid voeren, maar dit moet wel evenwichtig zijn. En dat is in Nederland niet het geval, zegt Diebels. De kosten van zieke werknemers worden niet evenwichtig verdeeld tussen werkgever, werknemer en uitkeringsinstantie UWV. Die liggen voornamelijk bij werkgevers.

Dat is zeker voor midden- en klein bedrijven een probleem, zegt ook Helma Zonneveld, oprichter van Verzuimteam, een arbodienst die zich richt op kleine bedrijven. "Mkb'ers weten vaak niet wat er allemaal bij komt kijken als een werknemer langdurig ziek wordt. Denk aan een fietsenmaker, die weet alles van zijn vak, maar kent niet alle regels", aldus Zonneveld.


Boete
Een bedrijf moet niet alleen zorgen dat de werknemer twee jaar zijn loon krijgt doorbetaald, maar is ook verantwoordelijk voor de re-integratie. Zonneveld: "Heeft de werknemer zorg nodig? Moet de werknemer een aangepaste werkplek krijgen? Of een heel nieuwe functie? Dat zijn allemaal vragen waar een werkgever zich mee bezig moet houden."

En als een bedrijf na twee jaar inspanning volgens het UWV niet voldoende heeft gedaan om de werknemer te re-integreren, kan het bedrijf een boete krijgen van maximaal een derde jaar loon doorbetalen. In tien procent van de gevallen krijgt een werkgever ook daadwerkelijk zo'n loonclaim.

 

Lees verder