Koffie helpt terugkeer borstkanker voorkomen

23 april 2015 | Bron: NU Gezondheid

Dat blijkt uit een onderzoek van onder andere de Zweedse Lund Universiteit en de University of Bristol.

Eerdere onderzoeken wezen er al op dat je dieet, waaronder het drinken van koffie, de ontwikkeling van borstkanker kan beïnvloeden. In deze studie keken de onderzoekers zowel naar proefpersonen als naar borstkankercellen in het laboratorium.

De onderzoekers verzamelden gegevens van 1.090 vrouwen met borstkanker. Hieruit bleek dat patiënten die elke dag minstens twee koppen koffie dronken kleinere tumoren hadden. Bovendien hadden zij minder hormoongevoelige tumoren.

Verminderde celdeling
Vijfhonderd patiënten werden behandeld met het medicijn tamoxifen. Bij degenen die dagelijks zeker twee kopjes koffie dronken bleken tumoren minder vaak terug te komen,

Voor het celonderzoek bestudeerden de wetenschappers wat er gebeurde als ze cafeïne en koffiezuur - twee stoffen die in koffie zitten - toevoegden aan borstkankercellen. De cellen bleken minder snel te gaan delen en eerder te sterven, voor in combinatie met tamoxifen.

Groei dwarsbomen
"Dit toont aan dat deze stoffen effect hebben op de borstkankercellen en signaalroutes dwarsbomen die de kankercellen nodig hebben om te kunnen groeien", aldus de onderzoekers.

Lees verder

Lees verder op: NU Gezondheid