Meer darmkanker ontdekt door bevolkingsonderzoek

4 februari 2015 | Bron: NU Gezondheid

Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerde eerste schatting van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) op basis van de Nederlandse Kankerregistratie (NKR).

Vorig jaar kregen 15.000 mensen in Nederland die diagnose, 8.400 mannen en 6.600 vrouwen. Dat zijn er 1.600, ofwel 12 procent, meer dan in 2013.

De stijging van het aantal darmkankergevallen is vrijwel alleen te zien in de leeftijdsgroepen die afgelopen jaar een uitnodiging hebben gehad voor het bevolkingsonderzoek. Hoe eerder darmkanker wordt geconstateerd, hoe groter de kans dat de patiënt het overleeft.

In Nederland komt huidkanker het meest voor. Afgelopen jaar kwamen er 15.300 nieuwe gevallen bij. Daarna volgen darmkanker, borstkanker, longkanker en prostaatkanker.


Roken
Roken blijft nog altijd de grootste veroorzaker van kanker. Volgens KWF Kankerbestrijding is 30 procent van alle kankergevallen te wijten aan roken. De laatste jaren is de groep mensen die kanker overleeft steeds groter geworden.

"Kanker is niet meer per definitie een doodvonnis", aldus een woordvoerster. "Daarom is er nu steeds meer aandacht voor de lichamelijke en psychosociale kant van kanker, ook in onderzoek."

Lees verder

Lees verder op: NU Gezondheid