'Meer gewichtstoename na borstkanker'

16 juli 2015 | Bron: NU Gezondheid

De studie waaruit deze conclusie wordt getrokken is gepubliceerd in het tijdschrift Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention.

Eerder onderzoek liet al een gewichtstoename zien bij mensen die kanker overleefden, maar het was onduidelijk of ze ook daadwerkelijk zwaarder werden dan leeftijdsgenoten. "Het doel van deze studie was om te begrijpen of gewichtstoename bij vrouwen die borstkanker gehad hebben, het gevolg is van de kankerbehandeling of samenhangt met de leeftijd en overgang", legt onderzoeker Kala Visvanathan uit.

Onderzoek
Voor het onderzoek werden de gegevens van 303 vrouwen met een geschiedenis van borstkanker vergeleken met die van 307 leeftijdsgenoten zonder kanker. De gegevens waren afkomstig uit de Breast and Ovarian Surveillance Service cohort studie. Binnen dit onderzoek vallen vrouwen met een erfelijk risico op borst- en eierstokkanker.

Uit het onderzoek bleek dat vrouwen die borstkanker gehad hebben, gemiddeld 1,7 kilogram meer gewicht hadden gewonnen dan de 'kanker-vrije' vrouwen. Vrouwen die in de vijf jaar voor het eerste meetmoment van de studie te maken kregen met invasieve oestrogeen-receptor negatieve kanker, waren gemiddeld zelfs 3,3 kilogram meer in gewicht toegenomen dan leeftijdsgenoten zonder de ziekten.

De onderzoekers vonden geen verschil in gewichtstoename bij vrouwen die langer dan vijf jaar voor het eerste meetmoment gediagnosticeerd waren en vrouwen die met hormoontherapie behandeld zijn voor oestrogeen-receptor positieve kanker.  

Vrouwen die in de vijf jaar voor het onderzoek chemotherapie kregen (zowel met als zonder hormoontherapie) hadden een twee keer zo grote kans om minstens 5 kilogram zwaarder te worden dan vrouwen zonder kanker. Ook voor chemotherapie geldt dat wanneer langer dan vijf jaar geleden het effect op het gewicht niet meer significant is.

Gewichtstoename
"Ons onderzoek laat zien dat vrouwen die de diagnose borstkanker krijgen en behandeld worden met chemotherapie in de vijf jaar na de diagnose te maken krijgen met meer gewichtstoename dan kanker-vrije leeftijdsgenoten", aldus Visvanathan. "Het is dus heel belangrijk dat zowel de artsen als patiënten aandacht besteden aan gewicht, zowel tijdens als na de behandeling. Meer onderzoek is nodig om de gevonden effecten te bevestigen en de achterliggende processen in kaart te brengen."

Verder lezen

Lees verder op: NU Gezondheid