'MRI-scan kan medewerker concentratieproblemen geven'

26 juni 2015 | Bron: NU Gezondheid

Het was al langer bekend dat het magneetveld van een MRI-scanner voor misselijkheid en een duizelig gevoel kan zorgen. Er is alleen meer aan de hand, concludeert Lotte van Nierop in haar proefschrift. Donderdag promoveert ze aan de Universiteit van Utrecht.

Het opstellen van nieuwe richtlijnen wordt bemoeilijkt door het afwegen van de voor- en nadelen van de sterke magneetvelden.

"Wanneer je in een magneetveld beweegt kan er een stroom worden opgewekt in de hersenen", zegt Van Nierop donderdag in de Volkskrant. "Hersencellen communiceren met elkaar door kleine stroompjes. Het magneetveld van de MRI-scanner kan die normale communicatie in de hersenen verstoren."

Volgens Kristel Schaap, ook promovenda aan de Universiteit van Utrecht, geeft 28 procent van de ondervraagden aan last te hebben van duizeligheid. “Ook geven zij aan dat er een metaalsmaak in de mond is.”
Precisie

De nieuwe MRI-scanners staan dag en nacht aan, wat de veldsterkte van de magneten ten goede komt. "Maar de voordelen van de precisie moeten worden afgewogen tegen de nadelen van een slechtere concentratie bij de personen die ermee werken", zegtVan Nierop.

Verder lezen

Lees verder op: NU Gezondheid