Neurochirurgen pleiten voor betere regels implantaten

22 januari 2015 | Bron: Medisch Contact

Nooit was het uitgezocht of spinale implantaten bij lumbale kanaalstenose eigenlijk wel beter waren dan decompressie, de gouden standaard. Toch gebruikten neurochirurgen over de hele wereld de techniek; honderdduizenden patiënten zijn ermee behandeld. Uit onderzoek was wel gebleken dat de ingreep beter was dan niets doen. Maar of het beter was dan de oude operatie, dat was onbekend. Neurochirurgen waren er onderling dan ook niet over uit voor welke patiënten welke ingreep beter zou zijn. Dertig jaar na introductie van de implantaten is het pas uitgezocht, in een dubbelblind onderzoek, waarbij het lot bepaalde welke behandeling de patiënt onderging. De conclusie was helder: implantaten werken niet beter dan decompressie, ook niet op langere termijn. Sterker nog, patiënten met implantaten in hun rug ondergaan vaker heroperaties.

De impact van de studie was groot, vertelt een van de onderzoekers, neurochirurg-epidemioloog Wouter Moojen (LUMC en HagaZiekenhuis), die op dit onderwerp promoveerde: ‘In Nederland worden deze implantaten nog maar zelden gebruikt. En ook elders, zoals in de VS, staan ze ter discussie.’
Maar het vervelende is dat hetzelfde opnieuw kan gebeuren met andere medische hulpmiddelen, zoals chirurgische implantaten. De regelgeving op dit gebied is veel minder streng dan voor geneesmiddelen. Een product kan te makkelijk op de markt komen, ‘vaak zonder afdoende bewijs van veiligheid en werkzaamheid’, schreef Moojen met collega’s uit de Leids-Haagse omgeving in een betoog in Spine. Moojen: ‘Op Europees niveau wordt al sinds de jaren negentig geprobeerd om betere regelgeving te ontwikkelen, maar dat is lastig, en vooralsnog onvoldoende.’ De neurochirurgen uit Den Haag en Leiden staan niet alleen in hun roep om betere regulering van deze markt: na schandalen met onder andere de PIP-borstimplantaten en de metaal-op-metaalheupprotheses, zijn er meer beroepsgroepen doordrongen van het feit dat er fundamenteel iets misgaat.

Lees verder

Lees verder op: Medisch Contact