Nieuwe aanpak moet hiv bij Amsterdammers vroeg opsporen

17 augustus 2015 | Bron: NU Gezondheid

De basis van de nieuwe aanpak is een zogeheten 'symptomencheck', een vragenlijst die mannen zelf invullen op www.hebikhiv.nl. Het is de bedoeling dat ze dit kort na het hebben van onbeschermde seks doen.

Als blijkt dat ze verschijnselen hebben die lijken op een beginnende hiv-infectie, krijgen ze een verwijsbrief waarmee ze direct terecht kunnen bij de GGD Amsterdam. Daar opent dinsdag een speciaal loket voor acute infecties, voorzien van een nieuw testapparaat.

Als iemand inderdaad geïnfecteerd blijkt, is bij de hiv-behandelcentra in Amsterdam een versnelde procedure ingericht waarmee een patiënt diezelfde dag nog terecht kan voor eventuele behandeling.

Snelste aanpak
Volgens de initiatiefnemers gaat het om de "snelste aanpak van hiv ooit". Dat hiv in de eerste fase wordt opgespoord, is belangrijk. In die periode is het virus het meest besmettelijk. Ook voor de eigen gezondheid kan het beste al vroeg met hiv-remmers begonnen worden.

De symptomen van een acute hiv-infectie zijn onder meer: koorts, vermoeidheid, uitslag, spierpijn, nachtzweten en zweertjes (in de mond of op de geslachtsdelen).

Lees verder

Lees verder op: NU Gezondheid