Nieuwe stap in kankerbestrijding

2 juni 2015 | Bron: NU Gezondheid

Uit onderzoeken en proeven met patiënten blijkt de combinatie van de medicijnen ipilimumab en nivolumab zeer effectief te zijn.

Tumoren bleken in meer dan de helft van de onderzochte gevallen niet meer te groeien of zelfs te verschrompelen. Dat bericht het medisch vakblad New England Journal of Medicine.

Professor Roy Herbst, chef-oncoloog van het Yale Cancer Centre in het Amerikaanse New Haven, voorziet dat de medicatie binnen vijf jaar chemotherapie verdringt als de standaardbestrijding van de ziekte.

Zijn collega professor Karol Sikora van het medisch instituut van de University of Buckingham in Engeland is voorzichtiger. Hij is bijzonder hoopvol, maar ziet het nieuwe proces als geleidelijk en niet als iets met miraculeuze doorbraken.

De medicijnen bevorderen de werking van het menselijk immuniteitssysteem. Dat afweersysteem bestrijdt kankercellen die het eerst niet herkende. Bijwerkingen als vermoeidheid, huiduitslag en diarree kunnen voorkomen.

De medicijnencocktail wordt elke drie maanden per injectie direct in een ader gespoten. De kosten zijn aanzienlijk, omgerekend ongeveer 140.000 euro op jaarbasis.

Verder lezen

Lees verder op: NU Gezondheid