Spuiten Terumo uit de handel

27 maart 2015 | Bron: Medisch Contact

Het RIVM adviseerde deze week GGD's en ziekenhuizen om de naalden van Terumo voorlopig niet te gebruiken. Uit de naalden zou mogelijk onbedoeld epoxylijm kunnen komen. Het RIVM onderzoekt de kwestie, die werd aangezwengeld door Dossier EenVandaag.

Uit de uitzending bleek dat het naaldenprobleem binnenskamers werd gehouden, tot een klokkenluider naar het actualiteitenprogramma was gestapt. Uit de Kamerbrief van de minister van Volksgezondheid blijkt nu dat Terumo de toezichthouder heeft laten weten dat er iets mis is met de spuiten. Het bedrijf heeft maatregelen genomen om het mankement te verhelpen, aldus Schippers. De Europese regelgeving in deze zaak is volgens haar correct gevolgd. Terumo is bezig de spuiten terug te halen van de Nederlandse markt.

Er is volgens de minister tot nu toe geen reden om de naalden uit de handel te halen, maar zorginstellingen en verpleeghuizen krijgen het advies om uit voorzorg gebruik te maken van injectienaalden van een ander merk. ‘De overweging laat ik nadrukkelijk bij de zorgverleners omdat zij het beste een inschatting kunnen maken aangaande de keuze om al dan niet te behandelen indien er geen alternatief beschikbaar is.’

Lees verder

Lees verder op: Medisch Contact