'Toename allergieën door gebrek aan bacteriën in darmen'

13 mei 2015 | Bron: NU Gezondheid

Onderzoekers van het Vanderbilt Medical Center in Nashville bestudeerden 23 eerder uitgevoerde studies met in totaal 1.919 proefpersonen.

Er wordt gedacht dat de toename in allergieën deels toe te schrijven valt aan een gebrek aan bacteriën in de darmen als gevolg van de schonere leefomstandigheden.

Als je in een heel schone omgeving woont, kom je niet voldoende in contact met micro-organismen waardoor je immuunsysteem overuren gaat draaien als het in contact komt met onschadelijke allergenen. Probiotica zouden dit mogelijk kunnen verbeteren door de hoeveelheid goede bacteriën in het spijsverteringskanaal te vergroten.

Meer studies
De kwaliteit van de onderzoeken varieerden. Mede daarom geven de wetenschappers aan dat meer onderzoek nodig is voor dat probiotica als behandeling kan worden geadviseerd bij hooikoorts.

Van de studies die de onderzoekers bestudeerden, toonden zeventien een verbetering van de klachten of kwaliteit van leven door het gebruik van probiotica in vergelijking tot mensen die een placebo nuttigden.

Verder lezen

Lees verder op: NU Gezondheid