Vaak cognitieve problemen na hartstilstand

20 april 2015 | Bron: NU Gezondheid

Dat blijkt uit een onderzoek van de Zweedse Lund universiteit, verschenen in Circulation.

De onderzoekers volgden 950 mensen uit Europa en Australië die een hartstilstand hadden gehad. Na zes maanden was de helft van de patiënten overleden.

De helft van de mensen die de hartstilstand had overleefd, bleek last te hebben van problemen met hun cognitieve functies

De overlevers ondergingen testen waarbij hun cognitieve functies onderzocht werden. Bovendien werd aan de groep en hun familieleden gevraagd om aan te geven wat er veranderd was na de hartstilstand.

Controlegroep
Bijna driehonderd patiënten deden mee aan nog diepgaandere testen. Die resultaten werden vergeleken met die van een controlegroep bestaande uit hartpatiënten. Wat de onderzoekers verraste, is dat de controlegroep ongeveer dezelfde problemen ervaarde.

"We dachten dat er een duidelijk verschil zou zijn tussen de groepen, omdat de hartpatiënten niet blootgesteld zijn aan zuurstofgebrek in de hersenen. Desondanks vertoonden zij ongeveer dezelfde tekenen van matige hersenschade als de patiënten die een hartstilstand hadden doorstaan”, zegt Tobias Cronberg.

Verder lezen

Lees verder op: NU Gezondheid