Versmallen antibiotica tegen pneumokok zinvol bij longontsteking

12 juni 2015 | Bron: MedNet

“Zodra de pneumokok geïdentificeerd is, moeten we de antibiotica aanpassen zodat deze alleen op de pneumokok gericht is, maar dit gebeurt niet altijd”, zegt Cremers. Nu wordt uit angst dat een patiënt snel achteruit gaat, vaak voor een breed spectrum antibiotica gekozen. Maar hierdoor dood je ook onnodig andere bacteriesoorten en treedt er sneller antibioticaresistentie op.

Methode
Cremers dook in het DNA van de pneumokok en ontdekte een methode om de bacterie snel op te sporen in het bloed, welk effect vaccinaties hebben gehad op de eigenschappen van pneumokokken en dat het inzetten van een smal spectrum antibiotica niet alleen resistentie tegengaat, maar zelfs gunstiger kan zijn voor de patiënt

Het pneumokokkenvaccin dat sinds 2006 in het Nederlandse Rijksvaccinatieprogramma is opgenomen, is gericht tegen een aantal veel voorkomende pneumokokken. Dit vaccin heeft ertoe geleid dat pneumokokkenziekte in kinderen drastisch is gedaald. Hoewel alleen kinderen zijn gevaccineerd, blijken als neveneffect de vaccin-types ook bij volwassenen steeds minder ziekte te veroorzaken. Helaas zijn tegelijkertijd de pneumokokken die buiten het vaccin vallen in opkomst.

Verder lezen

Lees verder op: MedNet