Verzekeringsartsen: UWV handelt in strijd met wet

27 oktober 2014 | Bron:

Bij het UWV vragen medewerkers verzuimbeheersing bij ziekmeldingen wat eraan scheelt. Formeel mogen alleen artsen medische informatie inwinnen.

Uitkeringsinstelling UWV scheert nog steeds langs de randen van de wet bij het registreren van ziekmeldingen van werklozen, mensen met tijdelijke contracten en uitzendkrachten. Als die zich ziekmelden, hanteert de telefonist een lijst met zestig aandoeningen. Aan de hand daarvan maakt de telefonist een inschatting of de zieke binnen zes weken hersteld zal zijn, direct naar een keuringsarts moet of na een maand die arts moet bezoeken.

Dit blijkt uit interne stukken van het UWV die in handen zijn van de Volkskrant en uit de toelichting van het UWV op die stukken. Verzekeringsartsen van het UWV menen dat het UWV daarmee in strijd met de wet handelt omdat medische gegevens worden behandeld door niet-medici. Zij hebben dat intern aangekaart. De regelingen over het ziekmelden hebben betrekking op zo'n half miljoen mensen. Eind 2013 waren er zo'n 100 duizend ziek. Volgens het UWV gaat het jaarlijks om ruim 200 duizend ziekmeldingen.

Lees verder