Gezondheidsclaims en voedingsmiddelen

Door op 17-09-2019

In Europa is er grote aandacht voor voedselveiligheid. Aanprijzingen (bijvoorbeeld op etiketten of reclame) over de samenstelling van het product zijn streng gereguleerd. Ook mag niet zomaar worden beweerd dat een product gezond is. De Europese organisatie EFSA (European Food Safety Authority) beoordeelt of er voldoende wetenschappelijk bewijs is voor een gezondheidsclaim. Deze claims zijn onderverdeeld in twee typen, namelijk claims op basis van artikel 13, die gaan over de rol van (voedings)stoffen op verschillende lichaamsfuncties, en claims op basis van artikel 14, die gaan over de het reduceren van de kans op ziekten door (voedings)stoffen. Voeding heeft pleiotrope effecten en werkt niet zoals een geneesmiddel op één target. Hierdoor is een andere manier van wetenschappelijk onderzoek nodig dan gebruikelijk is bij geneesmiddelen. Voeding kan het aanpassingsvermogen van het lichaam verbeteren. Licht toxische stoffen, zoals verschillende stoffen in groenten en fruit, kunnen in een lage dosering het aanpassingsvermogen van een organisme versterken. Dit proces wordt wel hormese genoemd.

Log nu in om het volledige artikel te bekijken of om te reageren.

Abonneren

Informatie over dit artikel

Auteurs Bast, B.C.
Bast, A.
Thema Farmacotherapie
Publicatie 17 september 2019
Editie Quintesse - Jaargang 8 - editie 3 - nummer 3 | Ethiek