Ondervoeding, een gewichtig probleem

In Nederland onderschat en vaak onopgemerkt

Door op 06-06-2019
  • 00Inleiding
  • 01Verschillende definities
  • 02Etiologie en pathogenese
  • 03Gevolgen van voedingsdeficiëntie/ondervoeding
  • 04Beoordeling van de voedingstoestand
  • 05Behandeling
  • 06 Casus diarreeklachten
  • 07Casus anorexia nervosa
  • 08Reacties (0)

Samenvatting

Hoewel ondervoeding in Nederland voorkomt, is er weinig aandacht voor, waardoor ondervoeding vaak onopgemerkt blijft. De situatie waarin ondervoeding optreedt, is echter anders dan in derdewereldlanden. Uit onderzoek is gebleken dat ondervoeding is gerelateerd aan afname van algehele conditie, verminderde hart- en longcapaciteit, langzamer herstel, langere opnameduur in ziekenhuizen, slechtere immuunstatus, vertraagde wondgenezing, grotere kans op het ontwikkelen van decubitus en een verhoogde mortaliteit. Bij het bepalen van de voedingstoestand kan gebruik worden gemaakt van de klinische blik, (voedings)anamnese, biochemische parameters en screeningsinstrumenten. Bij ondervoeding kunnen beperkingen aangenomen worden ten aanzien van arbeid.  

Log nu in om het volledige artikel te bekijken of om te reageren.

Abonneren

Informatie over dit artikel

Auteurs Alsalhi, M.
Rizvi, S.N.F.
Blok, P.J.
Thema Hoofdartikel
Accreditatie 1 accreditatiepunt
Publicatie 6 juni 2019
Editie Quintesse - Jaargang 8 - editie 2 - nummer 2 | Voeding

Leerdoelen

Na het lezen van dit artikel:

  • kent u de verschillende definities van ondervoeding;
  • hebt u inzicht in en kennis over de oorzaken en gevolgen van ondervoeding/voedingsdeficiëntie;
  • herkent u ondervoeding/voedingsdeficiëntie en kunt u dit opsporen;
  • weet u welke functiebeperkingen kunnen passen bij ondervoeding.